skip to Main Content

De bomen door het (wachtwoorden)bos niet meer zien!

Iedereen worstelt met de belachelijke hoeveelheid wachtwoorden die je tegenwoordig moet onthouden. Tientallen of zelfs honderden (betaalde) webdiensten, klantenpagina’s van bedrijven, DigiD, de inlogcodes voor je werk, noem het allemaal maar op.

Vroeger kwam je er nog mee weg om tussen twee of drie eenvoudige wachtwoorden te rouleren die je simpelweg overal voor gebruikte. Na een jarenlange berichtenstroom van hacks en gestolen inloggegevens bij allerlei diensten (o.a. Time Warner, Netflix, Amazon, Spotify) zit de schrik bij veel bedrijven er goed in en wordt iedereen gedwongen om zogenaamde sterke wachtwoorden aan te maken.

Helaas blijft het vaak niet bij een wat exotische combinatie van letters, leestekens en cijfers maar moet het nog een stukje ingewikkelder worden. Omdat het dan een stuk ‘veiliger’ is natuurlijk. En om het allemaal perfect veilig te krijgen moet je dan ook nog eens 2 tot 4 keer per jaar dat wachtwoord wijzigen naar een nieuw sterk wachtwoord. Bij sommige websites of programma’s kun je zelfs gebruik maken van ‘tweestapsverificatie’, waardoor je naast je wachtwoord altijd gebruik moet maken van een mobiel apparaat of token. Tegenwoordig zijn er apps voor op je smartphone van onder andere Google welke veel samenwerkt met de websites die een tweestapsverificatie hebben geïmplementeerd. Het nadeel daarvan is natuurlijk dat je altijd je smartphone bij je moet hebben en da’s niet handig!

Om het leven makkelijker te maken zijn er zogenaamde password managers zoals bijvoorbeeld KeePass of LastPass. Deze zijn op je computer te gebruiken, maar ook op je iPhone of Galaxy-telefoon. Wanneer je één van deze twee programma’s gebruikt in combinatie met een wachtwoord generator (zoals bijvoorbeeld die van Symantec), dan heb je een zeer goed en sterk werkend wachtwoorden systeem. Uiteraard is de ketting net zo sterk als de zwakste schakel, je hebt natuurlijk een wachtwoord nodig om een ‘password manager’ te gebruiken, die moet dan natuurlijk wel sterk zijn. Meer informatie daarover kun je hier vinden.