skip to Main Content

Ernstig beveiligingslek in veelgebruikte WiFi-beveiliging gevonden

Belgische beveiligingsonderzoekers hebben een ernstig lek gevonden in de beveiligingsstandaard WPA2. Die standaard wordt ingezet om de meeste wifi-netwerken van burgers en bedrijven te beveiligen.

Het lek stelt criminelen in staat om in te breken op een met een wachtwoord beveiligd netwerk. Zo kan internetverkeer worden afgeluisterd. Bij enkele versies van het WPA2-protocol kan zelfs malafide verkeer naar verbonden apparaten worden gestuurd. Een aanvaller moet fysiek in de buurt van een wifi-netwerk zijn om het lek te misbruiken. Alleen onversleuteld internetverkeer is dan inzichtelijk.

Het lek kan worden gedicht door het hergebruik van encryptiesleutels onmogelijk te maken in het authenticatieproces, aldus het artikel van de onderzoekers. Een update kan worden doorgevoerd in de wifi-router, of in de apparaten die hiermee zijn verbonden. Als één van de twee is voorzien van een beveiligingsupdate, dan werkt de hack al niet meer. De onderzoekers adviseren om de apparaten die met het netwerk verbinden eerst van een update te voorzien.

Telecomproviders Ziggo en KPN zeggen op de hoogte te zijn van het lek. Zij onderzoeken mogelijke oplossingen, zeggen woordvoerders van de bedrijven. Veel Nederlanders gebruiken routers die door hun internetprovider zijn aangeleverd.