skip to Main Content

Help, ik ben een half jaar werk kwijt!

Een tijdje geleden benaderde één van onze klanten ons om aan te geven dat hij een heel groot probleem had. Wat bleek? Zijn computer bleek compleet versleuteld te zijn door een zogenaamde ‘cryptolocker’.

Cryptolocker is malware die bestanden versleuteld middels een sterke RSA-versleuteling. Zodra de malware de bestanden versleuteld heeft komt het met een melding dat de bestanden alleen nog vrij gegeven kunnen worden tegen betaling, anders zullen de bestanden na een x-aantal uur vernietigd worden. Deze vorm van malware wordt ‘ransomware’ genoemd. Er zijn veel verschillende varianten van ransomware in omloop die gebaseerd zijn op Cryptolocker. Voorbeelden zijn Cryptowall en het recentere CTB-Locker. Over het algemeen worden varianten verspreid via ZIP-files in e-mails. Maar ook zijn gevallen bekend waar de email geen bijlage bevat, maar alleen een link biedt naar een kwaadaardige website.

Helaas had de klant te laat in de gaten dat hij ‘invoice.zip’ niet moest openen. Het kwaad was al geschied en de computer is geïnfecteerd. Alle bestanden zijn versleuteld met als gevolg dat de klant een back-up terug moest zetten. Dit deed hij altijd via een externe harde schijf die hij in het begin trouw aansloot waardoor er elke week een back-up was. Na een tijdje werd dit eens in de twee weken, een maand en vervolgens een half jaar. De reactie van de klant was dan ook “Help, ik ben een half jaar werk kwijt!”.

We konden de verloren data niet terughalen, maar we hebben wel een mooie back-up oplossing ingericht zodat dit nooit en te nimmer meer voorkomt! Deze oplossing is een synchronisatie tussen twee Synology-apparaten met meerdere harde schijven per Synology. Eén bij de klant en één bij ons in het serverrack, waardoor er zelfs bij brand of overmacht gewoon een back-up beschikbaar is. Alles gaat op de automatische piloot en wij houden alle back-ups 24/7 in de gaten zodat de klant nooit meer voor verassingen komt te staan. Benieuwd wat wij voor jou of jouw bedrijf kunnen betekenen? Bel ons eens op voor een goede bak koffie!