skip to Main Content

HTTPS ontbreekt bij 85% bedrijfswebsites die gevoelige data verwerken

Uit onderzoek van SIDN en MKB Servicedesk blijkt dat 85,6 procent van de Nederlandse bedrijfswebsites die gevoelige gegevens verwerken geen gebruik maken van HTTPS. De organisaties hebben webshops zelfs uitgesloten van het onderzoek (!).

SIDN, de beheerder van het nl-domein, meldt dat er in totaal 780.000 zakelijke websites zijn onderzocht. Daarvan verwerkten 429.000 websites gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden en betaalinformatie. Bij 367.000 sites worden deze gegevens niet via een beveiligde verbinding verzonden, aldus de organisaties.

De organisaties wijzen erop dat de ‘Wet Bescherming Persoonsgegevens’ een wettelijke plicht oplegt om persoonsgegevens van degelijke beveiliging te voorzien. Doen bedrijven dat niet, dan kunnen ze een boete krijgen tot 4500 euro. Door geen beveiligde verbinding toe te passen bij gevoelige gegevens is het mogelijk dat deze worden onderschept. Daarnaast stelt een geldig certificaat de gebruiker in staat om de identiteit van de website kan controleren.

Google voerde in 2014 een maatregel in, waardoor sites zonder https lager in de zoekresultaten verschijnen. Daarnaast waarschuwen verschillende browsers als gebruikers zich op een onbeveiligde inlogpagina bevinden. Zakelijke websites lopen daarom mogelijk inkomsten mis doordat zij hun beveiliging niet op orde hebben.

Wij kunnen uw website voorzien van een beveiligde HTTPS-verbinding, net zoals dat op onze eigen website van toepassing is. Want wees eens eerlijk, waarom zou u inkomsten laten liggen?