skip to Main Content

Een nieuwe laptop die om de haverklap opnieuw opstart?

Een klant kwam bij ons langs om zijn nieuwe laptop van slechts drie weken oud te brengen. Hij had geprobeerd de laptop om te ruilen bij de verkoper (een niet nader te noemen grote elektronicazaak), maar kreeg daar te horen dat de laptop voor garantie opgestuurd zou worden en hij de laptop minimaal drie weken moest missen.

We hebben de laptop onderzocht en kwamen tot de conclusie dat de laptop opnieuw opstartte zodra hij aan het werk moest, oftewel onder belasting. Dat leek sterk op een warmte probleem en na een controle (hiervoor gebruiken we het programma genaamd HWMonitor, erg handig!) zagen we erg hoge temperaturen van zo’n 95 tot 100 graden Celsius (!!) onder volledige belasting. De processor schakelt zich vervolgens automatisch uit (thermische beveiliging) waardoor de laptop opnieuw opstartte.

De hele laptop hebben we losgehaald en toen we de hoeveelheid koelpasta op het koperen koelblok zagen zitten wisten we genoeg, dat zit er veel te veel op. Eén druppel met de grootte van een erwt is vaak meer dan genoeg. In dit geval zagen we wel drie druppels (zie foto hieronder).

Na nieuwe koelpasta geplaatst te hebben was het probleem direct opgelost, iets waar de klant (onder het genot van een kop koffie ? ) op kon wachten. De laptop draait inmiddels al een week zonder enige problemen, de ventilator gaat met normaal gebruik zelfs niet aan. Hoewel de laptop onder garantie weggebracht had kunnen worden, heeft de klant nu met weinig kosten zijn laptop binnen een uur weer kunnen gebruiken.